Wat zijn ‘Tiny Houses’?
Een tiny house is een primaire, grondgebonden woning. Een woning waar alles ‘op en aan’ zit, maar dan op kleine schaal. Bij het ontwerp ervan wordt op een handige manier gebruik gemaakt van ruimte en nieuwe technologie. Daarnaast wordt er gekeken naar duurzaamheid. Hoe kun je op een slimme manier zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn? Dat de ecologische voetafdruk een belangrijk aspect is van het willen wonen in een tiny house, doet niets af aan de esthetische kant van het verhaal. Het ene huis is nog mooier en ingenieuzer uitgedacht dan het andere.
Ontstaan Tiny House Movement
Sinds een paar jaar is het ‘Tiny House-virus’ vanuit de VS overgewaaid naar Nederland. De ‘Tiny House Movement’ komt voort uit het verlangen om op een simpele manier te leven, waarbij ervaring belangrijker is dan bezit. Zo min mogelijk bezittingen hebben, zelfvoorzienend zijn en duurzaam leven. Een van de vroege inspirators van de beweging was schrijver Henry David Thoreau. Hij trok zich voor een aantal jaren terug in een klein huisje (tiny house) in de natuur om zijn wereldberoemde boek “Walden” (1849) te schrijven. Ook in de jaren zeventig en negentig van vorige eeuw waren er pioniers die het wonen in kleine huizen van de grond probeerden te krijgen als tegenreactie op het steeds meer consumeren en groter wonen. In Nederland werd het eerste tiny house gebouwd door Marjolein Klein, die later met anderen het platform Tiny House Nederland oprichtte.
Orkanen en crisis
Door de orkaan Katrina en de economische crisis kwam de Tiny House Movement in Amerika in een stroomversnelling. Hier kwam vooral de praktische kant van het tiny house naar voren; snel gebouwd, betaalbaar, duurzaam, klein en makkelijk te (ver)plaatsen.
Duurzaamheid en vrijheid
De huidige bewoners van tiny houses (in Nederland) zijn vooral vanuit ideologisch oogpunt gevallen voor deze manier van leven. Klein en duurzaam willen wonen, een minimale voetprint achterlaten voor de volgende generaties en vrijheid in je hoofd (door weinig bezit) en door je omgeving, lijken de belangrijkste redenen om in een tiny house te gaan wonen. Het motto van de Tiny House Movement is niet voor niets; ‘Minder huis, meer leven’. Een mooie bijkomstigheid is dat het in een tiny house een stuk goedkoper wonen is, dan in een reguliere woning, waardoor je meer geld overhoudt voor andere zaken.
Pionieren in Nederland? Het kan
In Nederland worden er steeds meer mogelijkheden gecreëerd voor deze pioniers. Ze zijn ondernemend, onafhankelijk en doorzetters, diegenen die het voor elkaar hebben gekregen. Als je zelf gaat bouwen en zeker in het geval van een tiny house, moet je allereerst een plek zien te vinden. Daarvoor ga je met gemeenten in gesprek. Daarnaast zul je, net als bij ‘regulier wonen’ financiering moeten regelen. Een hypotheek krijgen is lastig voor een tiny house, al kan huren ook een goede optie zijn. Wanneer je ontwerp gereed is en is goedgekeurd, kan je aan de slag. En dat is pas het begin. (Op zoek? https://tinyfindy.nl/)
Marktontwikkelingen
De Tiny House Movement is niet meer alleen voor dromers die ‘doeners’ worden. Er is steeds meer belangstelling voor kleiner wonen, duurzaam leven en flexibiliteit. De maatschappij is veranderd, een op de drie huishoudens is een eenpersoonshuishouden. Identiteit en leefstijl worden belangrijker dan woonoppervlak. De uitstraling van een woning, het idee van vrijheid en flexibiliteit, dat is wat mensen aanspreekt in een tiny house. Dus als je het hen vraagt; dan is ‘klein’ heel erg fijn!
Geschreven voor NCB Projectrealisatie
(Bron: Tiny Houses, minder huis, meer leven – Monique van Orden, www.tinyhousesnederland.nl)